24 Ocak 2012 Salı

Paralel Evren Kadıköy ya da yazılmamış 1 hikaye


detay: Boğa'ya Göktaşları Yağarken

detay: kadife Sokağın Melekleri

İlk kitabını Kadıköy’de hazırlamış, sokak şiiri hareketi Kadıköy’de başlatmış, sokaklarından geceler günler boyu “derivé” yapmış, sarhoş olmuş, aklı karışmış bir sanatçının Kadıköy merkezli bir sergiye iş üretme süreci; mekana, yaşanmışlıklara, zamana, hafızaya ve oradan bilinçaltına doğru bir seyahat değil midir?

İstikamet Kadıköy’se, eski bir iş verilmeyecek, mutlak yeni ve iç dünyamdaki, uzayımdaki Kadıköyü nakşedecek bir çalışma yapılacaktı. Bu yüzden ruhsal haritamızdaki en manyetik alanları işaret ederek başladım tinsel haritama: Haydarpaşa, Moda kayalıkları, Boğa meydanı, Kadife sokak, Migros’tan Parka çıkarken takıldığımız merdivenler ve Park ki biz onu hala içinde havuz varsayarız . Yani rıhtım’dan Moda kayalıklarına, Boğa’dan Kızltoprak’a uzanan, olmayan bir haritadaki ada ya da paralel evren Kadıköy...

2 ayrı çalışma hazırlamak istedim birisi bu ruhsal haritanın resimsel ifade olan içsel bir atlastı. Diğeri ise bu paralel evreni bende temsil eden sembol nesneleri yan yan getirecek bir enstalasyon hazırlamaktı.
Ama her 2 estetik hayali aynı sergilemede, hele 18 kişilik bir ekip dahilinde yapmak imkansızdı. Bende en uygulanabilir hale getirdim düş çalışmamı. Duvara aslı 6 resim ve duvarın altında içsel haritamı tamamlayan bazı küçük pusulalar ya da vodoo nesneleryle. Birbirindan bağımsız ama bağlı 2 küçük konseptin yan yana gelmesinden oluştu “paralel evren Kadıköy”.

Resimler: “Rıhtım’dan sonsuzluğa giden balon”, “Boğa’ya göktaşları yağarken”,” Moda kayalıklarında kendi kendine alev alan adam”, “Havuzlu parkın hayaleti”, “Merdivenler ya da ruhsal toplantı merkezi”, “Kadife Sokağın melekleri”

Hikaye : Bu hikaye; Kadife sokakta başlar ve Moda kayalıklarında son bulur. Geçen zaman belirsizdir; üç ayda olabilir 3 yılda sürebilir. Zihin karmaşık, algı dağınık ve mutlak lodosun etkisi vardır; belirsizliği yayan aşkta ya da delilikte. Körler Ülkesi, geçmiş ve geleceğin iç içe geçtiği bir paralel evrene evrilirken; beyni patlatan alkol hiç bir suçun delili değil. Kadıköy’de kendiliğinden yanan insanlar var demiştim ve bu hikaye hala yazılmayı bekliyor.

Sonuçta arzu ile realite asındaki mutlak aralık, uzaklıktır; ütopya.

Hiç yorum yok: