31 Ocak 2017 Salı
kulaklık girişi
70lerin sonu 80 başında bizde popüler bir zorbalıktı, dur ihtarına uymadı-vuruldu vb haberler. bir nevi yargısız infaza legal ve rutin kalıp, olağanüstü zaman hukuku.
şimdi gelelim dün gece dolmabahçede dur ihtarına uymadı vuruldu haberine. kolluk kuvvetleri devir değişti, o dönem bir kaç istisna hariç walkman yoktu, olsa kazulet kadardı görülürdü; şimdi herkesin akıllı telefonu ve minicik kulaklığı var; bir de siz büyüklere hakaret paralel üçgen soruşturmalarına gömülmüşken sokaklar beyni çoktan yaktı, içki pahalı maddeler ucuz ve dur ihtarını duymak zor şey.
zaten o kulaklıkta çalan müzik dışarıyla ilişkiyi keser (ambient, doom, drone, ebm vs vb), dinleyicinin zihninde şehir silinmiştir, kabataş yolu ve akan trafik neonlardan oluşan bir ışık hüzmesi, ertaftaki insanlar dikkat çekmeyen birer zombi nesnesidir. müziği kulağında kullandığı madde kanında gezen çocuk ufukta belirsiz bir çiçek tartına doğru ilerler, zaman yoktur, anne ve babası uzaktadır, tanrıdan gayrı otorite yoktur; müzik yükselir- çocuk ilerler..
dur ihtarı- dur- çocuk yürür, karanlık bir güneşe doğru..
Etiketler:
çiçek dürbünü,
olağanüstü zamanlar,
sokak
25 Ocak 2017 Çarşamba
Yeni yazı: D-BLOG fanzin "Simülasyon" özel sayısı
"Tahayyül, Hipergerçeklik ve Solun Sürekli Ertelenen Sezon Finali" ile D-BLOG fanzinin "simülasyon" özel sayısında
https://issuu.com/d-blog/docs/d-blog_04?reader3=1
Etiketler:
baudrillard,
distopya,
hipergerçeklik,
rafet arslan,
simülasyon,
ütopya
23 Ocak 2017 Pazartesi
Uyarılmış Tekinsizin Anahtar Deliği -film list-
Bu garip başlıkta index'lediğimiz filmlerin daha eski kök sap'ları bulunmasa da, ağırlıklı olarak 80li ve 90'lı yıllarda boy verdiğini, her filmin kendi şahsına münhasır, tuhaf ve tekinsiz evrenler içerdiğini söyleyebiliriz.
Bu filmlerin bazıları açıktan "kara film" kodlarına sahip olsalar da bu filmlerin hiç biri bir tür filmi (tarihsel, BK,polisiye vb vs) değildir.
Böyle bir gruplandırmaya -bence- yol açmaları tekinsiz kavramına, yeni ve sapkın bir bakış getirmiş olmalarıdır.
Bu bakışta röntgenci kadar teşhirci de öne çıkar ve öznelliğinin altını çizer. Bu filmlerin hepsinde klasik moral değerlerin işlevsiz olduğu yeni gerçekliklerin siluetleri ve yeni psiko-patolojilerin robot resimleri hazır bulunur.
Bu filmlerin tümü, bireysel ve toplumsal anlamda iyinin ve kötünün ötesindeki yeni bir dünyayı imler. Bir bakıma modernin bilinen ufkundan, yeni bir evreye geçişin tekinsizliğini buram buram barındırırlar ve tuhaf bir biçimde oyuncul bir yön taşırlar-karanlık bir taraftan. Bu belirsiz oyunlarda roller her an bir şekil değişmeye elverişlidir.
Son olarak bu 10 filmlik listeye, 2000lerden iki güncel örnekte ekledim.
Kuşkusuz başka filmlerde olabilir ama bunlar benim ilk aklıma düşenler. Dileyen anahtar deliğinden uyarıcı deliliğe göz atabilir.
-Sex, lies and videotape (S.Soderberg/1989)
- The Player ( R.Altman/1992)
- House of Games ( D. Mamet/1987)
-Crimes of Passion (Ken Russell /1984)
-Blue Velvet (D. Lynch/1986)
-L'uomo che Guarda(Tinto Brass/1994)
-Boxing Helena (J. Lynch/1994)
-The Cook the Thief His Wife & Her Lover (P.Greenway/1995)
-Pola X(L. Crarax/1999)
-Dead Rangers(D. Conenberg/1999)
-The Duke of Burbondy( P.Strickland/2014)
-Elle(P. Verhoeven/2016)
14 Ocak 2017 Cumartesi
Rüyalar, Fantaziler ve Bilimkurgu / J. G. Ballard
"Belki edebi bir tarz olarak fantezinin büyük değeri, görünürde bağlantısız ve birbirine benzemeyen fikirleri bir araya getirme kabiliyetidir. Büyük ölçüde bütün fantezi, bu amaca hizmet eder. Fakat ben kurgusal fantezinin; bilim kurgunun çok ciddi sınırlarına seslenmeyi tercih ettiğimde, rüya ve gerçeğin birbirine karıştığı, her birisinin kendi niteliklerini koruduğu, bir şekilde zıddının rolüne büründüğü ve inkâr edilemez mantık boşluğunun aynı anda beyaza dönüştüğü paradoksal bir evren yaratmak için birinin hayal gücünün kullanıldığı etkin bir yöntem olduğuna inanıyorum." J.G.Ballard(Zaman, Hafıza ve İçuzay)
Etiketler:
Fantazil Bilimkurgu,
J. G. Ballard,
rüya,
Rüyalar,
sürrealizm
11 Ocak 2017 Çarşamba
yılın ilk yazısı KargaMecmua da
http://www.kargamecmua.org/dergi/sayi/111/4121#
"Biz onda yok olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz!" by Rafet Arslan
ps: bu sene çok yazıcam!
Etiketler:
gündelik hayatta bilimkurgu,
ontoloji,
sanal gerçeklik,
VR
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)