31 Mart 2009 Salı

Harita Bilgisine Öngiriş/1


Alsancak/Büyük Daire
Cumhuriyet meydanını başlangıç noktası kabul edebiliriz aslında. Oradan sahil boyunca Siloya dek. (gökkuşağına boyalı olsa da hala hüzünlü silo fısıldar: ofis çiftçinin kara gün dostudur. Yanındaki park –çık-ta ise içki içilir, gece yaşlı fahişeler gezinir).
Silonun karşısında ise Bornova dolmuş duraklarına; yani Şair Eşref caddesine (rakı-köfte-piyaz molası için Şeref’in yeri Garın karşınında, Bornova sokağının hemen girişindedir)bağlanan Atatürk caddesinin sonuna dek.(tır parkında gün boyu uzun yol şoförleri içerler ve sadece onlar ile yatan orospular vardır)

Onun arkasından Mimar Sinan’a taşmadan (tenekeliye doğru gizli mey evleri ve sadece bilene servis yapan torbacı çocukların meskenlerini kastederek) Mürselpaşa caddesi istikametince yeniden Fuar Basmane kapısına.(Basmane sadece fuarın değil farklı bir yeraltının , daha ışıltılı bir gece hayatına ait yeraltının da kapı kilidini saklar. Otellere dönen yol, Kapılar’dan geçer).

Basmane kapısından refik saydam bulvarı aracılığıyla Montrö meydanından yeniden Cumhuriyet meydanına.


Alttaki linkten 1 Alsancak haritasına ulaşılabilinir, ama benim düşlerimde gördüğüm şehir haritasına asla. Belki onu bir gün; gecelerce Alsancak kaldırımlarında sarhoşluğuun gücünü direncimize kattığımız sevgili Onston çizebilir.


Bu girişte yaptığım sadece 90'lı yılların başından beri arşınladığım Alsancak coğrafyasına şöyle gelişi güzel bir sınır belirleme çalışması olsun. Yaşlı bir haritacıdan çok genç bir kadastrocunun ilk heyecanıyla kuşatılmış.
Ama olsun ;sadece bir ön giriş, önümüzde bir adamın sokaklara dağılmış bilinçaltı, ancak onun hissettiği bir manyetik alan, büyük daire içine gizleşmiş Alsancak Adasının Psikocoğrafyası olacak devamında; umarım.




1 yorum:

Ozan Durmaz dedi ki...

o silo yani parkçığında ilk içkilerimi içmişimdir hayatımdaki ;) :)